Wat is Slow Toerisme ?

Het woord slow (langzaam) is erg trendy momenteel. Het is overal te vinden: slow life, slow food, … 
Wat schuilt er achter deze woorden?

In dit artikel leggen wij het concept uit. We laten u ook zien waarom onze streek bijzonder geschikt is voor dit type toerisme en hoe u Slow Toerisme hier in Beauraing kunt beoefenen.

Oorsprong van Slow Toerisme

Volgens het Canadese reisbureau Passion Terre is het langzaam toerisme in het begin van de jaren 2000 opgekomen.
Dit concept vindt steeds meer aanhangers in Frankrijk en begint stilaan ook in België en Wallonië ingang te vinden. Naar verluid is het geïnspireerd op de slowfood-beweging die teruggaat tot 1986.

De slowfood beweging staat tegenover fastfood. Het verdedigt ethische waarden zoals plaatselijk eten, eten in het seizoen, producenten correct betalen, de aarde respecteren, enz.

Als we de waarden van slowfood aanpassen aan de toeristische sector, met als doel de negatieve effecten van het massatoerisme te verminderen of zelfs te elimineren, kunnen we al bepaalde behoeften vaststellen die verband houden met dit type toerisme: vertragen, genieten, uitrusten, geen strak programma van tevoren vastleggen, enz.

Een duidelijke en precieze definitie

Naar onze mening is de beste definitie die welke door het “slow-tourism-lab” is voorgesteld en gebaseerd is op diverse belangrijke punten:

Slow toerisme is meer dan een vorm van toerisme, het is een manier van leven die door de reiziger wordt beoefend.

Slow toerisme is de kunst om te reizen en er de tijd voor te nemen, om volledig op te gaan in de ons omringende natuur en in de rijkdom van ons erfgoed. Het is de kunst mensen te ontmoeten, te genieten van de geneugten van de tafel, met respect voor het grondgebied en zijn bewoners.

Qu’est-ce que le Slow Tourisme ? – Slow Tourisme Lab

Hoe Slow Toerisme beoefenen in Beauraing

Maar hoe is het concreet mogelijk om dit soort toerisme in de Beauraingstreek te beoefenen?

1. Bevordering van zachte mobiliteit

Om in Beauraing te komen, kunt u ons gemakkelijk bereiken met de trein via het NMBS-netwerk. Ter plaatse heeft u toegang tot een groot aantal bewegwijzerde wandelingen om de streek te voet te doorkruisen. U kunt zich in het hart van onze typische dorpjes begeven of onze landschappen en bossen aanschouwen.

Er zijn meerdere professionals die fietsen verhuren in onze gemeente; van mountainbikes en racefietsen tot elektrische fietsen. En wij kunnen u adviseren over de vele routes in de omgeving. Wij hebben ook het label “Bienvenue vélo” (diensten die aan fietsers worden aangeboden: reparatieset, route-informatie, watertappunt, enz.)

2. Door het milieu te respecteren

Het Office du Tourisme (en de uitbaters van het Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe et Lesse) biedt u een leuke brochure met goede ideeën aan.
U kunt ook deelnemen aan onze begeleide natuurwandelingen, en onze natuurreservaten of ons Geopark (UNESCO-label) ontdekken dankzij onze wandelingen met gids, onze roadbooks en onze geosites.

3. Door deel te nemen aan activiteiten op ons grondgebied

Leer onze inwoners kennen door deel te nemen aan activiteiten en evenementen (rommelmarkten, markten, dorpsfeesten, vreugdevuren, enz.) en ontdek zo onze folklore.

4. Door onze lokale producten te eten

Aarzel niet om onze lokale producenten en kwekers te ontmoeten. Voor meer informatie kunt u terecht op ons YouTube kanaal.

5. Door binnen te stappen bij het toeristenbureau

  • kan u ons ontmoeten en onze geheimen ontdekken,
  • kan u ons ecologisch interieur bewonderen, gemaakt van gerecycleerde materialen,
  • kan u kennismaken met onze lokale en/of ecologische producten.

Aanvullende links:

This site is registered on wpml.org as a development site.