Vonêche

Vonêche

Gemiddelde reviews

Beschrijving

Het dorp ligt in de Ardennen, een natuur- en cultuurgebied dat zich uitstrekt over Belgisch, Frans, Luxemburgs en Duits grondgebied. In de tweede helft van de 18e eeuw werd het een van de belangrijkste industriële centra van Europa.

Bakermat van de Europese kristalproductie

Cristal de Vonêche. ©Guy Focant

In 1802 werd de oude glasblazerij vonêchoise door Aimé-Gabriel d’Artigues ontwikkeld, uit de glasblazerij die er sinds 1778 bestond. Hoewel het een echt succes was en meer dan 650 werknemers telde, is er vandaag niets meer van over. Het is niettemin interessant te weten dat de oude glasblazerij van vonêchoise in 1802 is ontstaan uit de glasblazerij die daar sinds 1778 bestond, door Aimé-Gabriel d’Artigues. Hoewel het een echt succes was en meer dan 650 werknemers telde, is er vandaag niets meer van over. Toch is het interessant te weten dat degenen die in 1826 de beroemde Luikse kristalfabriek van Val Saint-Lambert oprichtten niemand minder waren dan Kemlin en Lelièvre, voormalige directeuren van Vonêche.

Het kasteel van Vonêche

Dit kasteel, dat privébezit is van en bewoond wordt door Baron d’Huart, werd in 1806 gebouwd door Aimé Gabriel d’Artigues, die eigenaar was van de voormalige kristalfabriek. Voor het kasteel ligt een uitgestrekt park waar de gebouwen van de kristalfabriek stonden. 

De oude drinkplaats

Deze set van drie kuipen, waarvan er één rond is, dateert uit de 19e eeuw. Het is gemaakt van blauwe steen.

De kerk

Deze kerk, gebouwd in 1845, is gewijd aan Saint-Denis. Het werd gebouwd op een stuk grond dat werd geschonken door de vroegere eigenaar van de kristalfabriek, de heer d’Artigues. 

Goed om te weten:

  • er is een buitenspeelplaats
  • er is een natuurreservaat (alleen te bezoeken met Natagora-gidsen): https://famenne.natagora.be/reserve-naturelle-de-voneche

Voor meer informatie: 

Events

Catégorieen

This site is registered on wpml.org as a development site.