Pondrôme

Pondrôme

Gemiddelde reviews

Beschrijving

Sporen van de naam Pondrôme zijn al in 1055 te vinden (in de vorm Pondresmo). Dit dorp ligt op een hoogte van 240 meter en is gelegen aan de Calestienne, een kalksteengebied ingeklemd tussen de Famenne en de Ardenne. 

Thanville Viaduct 

Gebouwd van baksteen en kalksteen in 1898/1899 voor de doorgang van de spoorlijn Dinant-Athus, is het het meest imposante bouwwerk van de gemeente. Hij is 300 meter lang en de hoogte van de pijlers varieert van 7,47 tot 98,60 meter. Het bestaat uit 15 ronde bogen. Het viaduct kruist de vallei van de Snaye en de weg naar Beauraing. 

De Kapel van de Heuvel 

Deze herdenkingskapel, gewijd aan de Maagd Maria, Koningin van het Universum, is gebouwd in 1943 en is bedoeld om uitdrukking te geven aan de dankbaarheid van de inwoners van Pondrôme voor de bescherming die het dorp tijdens de twee wereldoorlogen heeft gekregen. 

De kerk 

Deze kerk, gewijd aan de heiligen Cosme en Damien, werd gebouwd in 1833.

Esclaye : een kasteel, een boerderij en een kapel 

Esclaye, nu een gehucht van Pondrôme, was ooit een indrukwekkende heerlijkheid en de zetel van een grote parochie.  

  • De kasteelboerderij (18e-19e eeuw) werd in 1820 herbouwd. Het kasteel, dat in particulier bezit is, wordt nog steeds bewoond door de afstammelingen van de laatste heren van Esclaye, de de Villers-Masbourg. 
  • De boerderij, De boerderij wordt al 4 generaties lang gerund door de familie Henin. Deze melkveehouders produceren ook heerlijke biologische boter en kaas (verkrijgbaar in de winkels in Beauraing).  
  • Met haar eenvoudige geometrische vormen is de kapel van d’Esclaye in neo-klassieke stijl. De krijger en burggraaf Ladislas de Villers-Masbourg d’Eclaye liet het gebouw in 1827 optrekken. Hij had deelgenomen aan de Russische veldtocht van Napoleon I en was op miraculeuze wijze aan de dood ontsnapt. Bij zijn terugkeer wilde hij zijn dankbaarheid betuigen aan de Maagd Maria die hem in veiligheid had gebracht. Op het dak staat een achthoekige klokkentoren met daarop een stralende ster, zoals Ladislaus die in India zag. Deze kapel werd gebouwd op de resten van de oude kerk van Eclaye, die tijdens de Franse Revolutie door de Jacobijnen werd verwoest. 

Goed om te weten:

  • er was ook een Gallo-Romeinse begraafplaats in Thanville en een Merovingische necropolis in Tombois
  • er is een prachtige buitenspeeltuin, met een skateboardbaan en petanque-, voetbal- en basketbalvelden

Voor meer informatie: 

Events

Catégorieen

Kaart

This site is registered on wpml.org as a development site.