De stad van Beauraing

De stad van Beauraing

Gemiddelde reviews

Beschrijving

In 1977, bij de fusie van de gemeenten, werd Beauraing gekozen als hoofdplaats. De stad Beauraing en de volgende dorpen en gehuchten maken deel uit van deze gemeente: Baronville, Dion, Felenne, Feschaux, Focant-Gozin, Froidfontaine, Honnay-Revogne, Javingue-Sevry, Martouzin-Neuville, Pondrôme, Vonêche, Wancennes, Wiesme en Winenne. Het grondgebied van Beauraing beslaat 174,55 km2, is de 7e grootste gemeente van België, en telt 9.000 inwoners.

De kalkoven

Het doel van de ovens van Beauraing was kalksteen te branden om kalk te verkrijgen. Kalk werd toen gebruikt voor

Het doel van de ovens van Beauraing was het verbranden van kalksteen om kalk te verkrijgen. In die tijd werd dit materiaal gebruikt voor pleisterwerk, het desinfecteren van stallen en in de staalindustrie. De kalkovens van Beauraing worden al in de 16e eeuw vermeld, maar pas in 1857 werd op verzoek van de hertog van Osuna een begin gemaakt met de industrialisatie van de kalkovens. Om ze te laten werken, werden kolen ingevoerd uit Charleroi tot 1958, toen de productie stopte

Anekdote: Vandaag de dag is in de gebouwen een groente- en fruitwinkel gevestigd met de naam “Le four à Chaux”.

Om de routebeschrijving te zien

De leerlooierijen

In totaal waren er 8 officiële leerlooierijen, naast de kleine werkplaatsen van zadelmakers, schoenmakers,… die leerden om hun handel veilig te stellen. De leerlooierijen in onze streken hadden water, grondstoffen, eikenschors en huiden nodig. Zij bevonden zich in de buitenwijken van steden en dorpen vanwege hun sterke overlast.

Kort na de Tweede Wereldoorlog ondervonden de leerlooierijen grote moeilijkheden ten gevolge van de internationale concurrentie. 

Goed om te weten: Op nummer 22 van de Faubourg St-Martin is nog duidelijk een hoge schoorsteen te zien, die diende voor de aandrijving van de stoommachines van de leerlooierij van Deltombe, vervolgens Nicaisse, vervolgens Longly en tenslotte Blondiaux. In 2003 kocht de Pôle beaurinois de lokalen en voerde met de steun van Europa en Wallonië een groot omschakelingsprogramma uit (2004-2005).

Om de routebeschrijving te zien

De kerk

Deze kerk, gewijd aan Sint Martinus, werd gebouwd in 1862.

Om de routebeschrijving te zien

Het oorlogsmonument

Dit monument werd gebouwd om de doden van de twee wereldoorlogen te eren.

Om de routebeschrijving te zien

De beek van de stad van Beauraing

De Biran is een Belgische beek, een zijrivier van de linkeroever van de Lesse. Het maakt deel uit van het stroomgebied van de Maas. Het ligt geheel in de provincie Namen. 

Goed om te weten: Deze rivier inspireerde een van de restauranthouders van Beauraing om zijn etablissement “La Brasserie du Biran” te noemen.

De boerderij de Way

ferme de way

Deze boerderij kweekt Blanc-Bleu-Belge, Coq des Prés biologische kippen en Bleu du Maine schapen. Het verkoopt en levert vleespakketten. De productie is lokaal en in familiebedrijven. Een bezoek aan de boerderij is mogelijk.

Om de routebeschrijving te zien lafermedeway.be

De werkplaats l’As de Pique

Mara Seny heeft haar eigen werkplaats, l’As de Pique, waar zij gespecialiseerd is in de reparatie en aanpassing van oude auto’s.

Om de routebeschrijving te zien asdepique.net

Voor meer bezoeken aan Beauraing :

Photos

Videos

Events

Catégorieen

Kaart

This site is registered on wpml.org as a development site.